Wednesday 10 April 2013

Kaupungissa kukkii

Matkustin kaupunkiin, sillä tällä viikolla on Helsingissä puutarhamessut. Kyllä kannatti! Täällähän on paljon lämpimämpää kuin saariston hyytävässä jäämeriviimassa. Siinä missä lämpömittarilla on ollut vaikeuksia kivuta plussan puolelle saaressa, nousee täällä kaupungissa lämpö selvästi nopeammin plussalle, jo aamupäivällä. Niinpä lämmin ja lumeton kaupunkitalon eteläkulmaus, jonka kuvasin jo pari viikkoa sitten lupaavine piippoineen, näyttää tältä!

Idänsinililjat ovat nousussa!

Krookukset kukkivat ruusupuskan juurella!

Kirjokevättähdet ovat kukassa aivan talon seinustan alla!

Parvekkeella (lasitettu, ilmansuunta kaakko) on kasvukausi lähtenyt käyntiin. Parvekejalava (vuorijalava) on puhjennut lehteen!

Ruohosipuli on lähtenyt versomaan reippaasti! Jalava ja tämä viettävät talvet suurissa astioissaan parvekkeella ilman talvisuojauksia. Syksyllä täytyy katsoa, ettei kastele liikaa: kun lehdet ovat kuihtumassa, ei kasvi enää haihduta. Jos multa jää kovin märäksi, vaikeuttaa se kasvin talvehtimista.

Musti parvekepantteri viihtyy taljallaan jalavan katveessa.

Aurinkoisia päikkäreitä kaikille!

PS. Jos tulette messuille, tulkaa ihmeessä moikkaamaan! On aina niin mukavaa tavata muita bloggareita kasvokkain.
Olen Helsingin messuilla Oma piha -lehden osastolla torstain ja perjantain 11.–12.4., lauantaina 13.4. klo 13–15 Ullakkopuodin osastolla markkinoimassa kirjaani (siellä myydään myös lavakauluksia, jotka toimitetaan kotiinkuljetuksella!). Kumpikin osasto löytyy päähallin keskivaiheilta istutusalueen tuntumasta.
Seuraavana viikonloppuna on puutarhamessut Lahdessa, siellä olen Oma piha -lehden osastolla sunnuntain 21.4.

Idänsinililja – Scilla siberica
Kirjokevättähti – Scilla forbesii
Ruohosipuli – Allium schoenoprasum
Vuorijalava – Ulmus glabra

35 comments :

  1. Oi kun hienoa, kun on lämmintä !
    Tuo saristolampaan talja on upea ja Musti nauttii niin kovasti.
    Vuorijalavslla on tuollaiset käkkyrät oksat...olisin luullut pähkinäpensaaksi.
    Uskotko, ett kun palaat Ahvensaareen,siellä on jo kevät !
    T. Leena ja Pojat

    ReplyDelete
  2. Ihania löytöjä kaupungista! Olisipa ollut kiva päästä messuille, vaan taasen kaikkien muksujen kanssa joten parasta jättää väliin:( no eipä meillä olis enää tilaakaan uusille kasveille kun vielä on paljon hyötykasveja kylvämättäkin:) Pääsin sentään eilen puutarhaseuran iltaan jossa ammattilainen neuvoi omenapuiden leikkaamista, oli tosi kiva ja hyödyllinen ilta!

    ReplyDelete
  3. No nyt näyttää jo joltain, täällä meinaa itku päästä kun lumet eivät vajene yhtään. Kiitos messuinfosta, täytyypä tulla moikkaamaan jos pääsen kaupunkiin. Nyt tiedän, että Lahdessakin on puutarhamessut.

    ReplyDelete
  4. OOO kelpais tuommoinen peti, Musti!

    ReplyDelete
  5. Vähän kyllä näyttää viluisilta kaupungin kukat....pienet sinnittelijät.
    Vähän käy minunkin kateeksi Mustia tuosta tuolista ja taljasta, en uskalla edes meidän kissoille näyttää, kun meillä ei ole lasitettua parveketta!
    Paitsi Viivillä on, siellä ne mummun kanssa juovat aamukahvit parvekkeella:)

    Mukavia messuiluja sinulle!

    ReplyDelete
  6. Leena ja Pojat; Itse asiassa en tiedä, minkä lampaan talja tuo on, se on vanhempieni vanha, mutta äitini ei allergisena voinut sitä pitää, niin sain sen. Se on pitkäkarvainen ja karvat kärjistä mustat, lienee jokin erikoisrotu.
    Käkkyräoksat on kuivia, niistäkään en tiedä mitä ovat kun ovat edellisten asukkaiden jättämät... varmaan peikonpähkinää tai sitten peikonpajua.
    Toivon, että juuri nyt kevät ei tule kovin ryminällä, kun sitten missaan ekat kevätkukat. Harmittaa niin vietävästi kun on ollut niin kylmää, niiden olisi pitänyt kukkia kun olin saaressa!! Päivystin siellä nenä kiinni maassa monta viikkoa!

    Minna; Ilta kuulostaa todellakin hyödylliseltä ja kivalta.

    Cheri; Olisi kiva nähdä taas! Messuilla vähän tuskastuu väentungokseen, mutta jos pääsee arkena niin se ei ole niin paha - tuo lauantai-iltapäivä on ehkä pahin. Tai jos tulee superhyvä keli, niin kaikki lähtevät viikonlopuksi mökeilleen ja messuhalli on tyhjä, niinkin on käynyt.

    Musta ja Harmaa; Musti viihtyy parvekkeellaan, onneksi.

    Suvikummun Marja; Kiitos! Voi, Viivin ja mummun aamukahvit :-)

    ReplyDelete
  7. Kaupungissa on näköjään ollut jo kevät aika pitkällä tuloillaan, kunnes tuli takatalvi. Se lumi satoi sitten ainakin koko Etelä-Suomen alueelle.
    Kiva, kun parvekkeella jo vihertää. Peikonpähkinän paljaat oksat koristavat kauniisti istutusta.
    Yritän päästä messuille.

    ReplyDelete
  8. Juu, tuo suojalumi ei kylläkään kauaa maassa kestänyt, satuin vain saamaan kuvat juuri sillä hetkellä kun sitä satoi. Olisi kiva nähdä, tervetuloa messuille!

    ReplyDelete
  9. Oijoijoijoi!!! Ja yhdessä toisessa blogissa oli lumikelloja ja jouluruusuja helsinkiläisessä puutarhassa. Tästä se lähtee, vihdoinkin :) Mukavia messuja!

    ReplyDelete
  10. Jes, mahtavia kasvu-uutisia! Kiitos!

    ReplyDelete
  11. Siis niin mahtavaa, mikä ilo!!! Hyvä idea kirjasi markkinointi ja lavankaulusten myynti siinä sivussa! Mukavaa messuviikonloppua :)

    ReplyDelete
  12. Joo! Yhteys selittyy sillä, että Ullakkopuodin omistaja on kirjassani haastateltu Rile Norberg, hän joka esittelee kirjassa lavakauluskasvimaansa ja myy siis messuilla lavakauluksia. Siksi hän tilasi myös kirjaa myyntiin messuille, kun siinä on ko. kasvimaa edustettuna :-)

    ReplyDelete
  13. Oikein mukavia messuhetkiä sinulle:)

    ReplyDelete
  14. ...no nythän mä nään läppärin näytöstä vähän paremmin tuon Vuorijalavan ;)...ihan on normi oksat....hö minua.

    Kaunis tuo talja joka tapauksessa on, on sitten minkä tahansa lampaan.

    No...sanotaanko sitten vaikka niin, että kyllä tää kevät hitaasti etenee..et varmaaan missaa saariston kevättä...:)

    Rauhallista ja menestystä messuviikonloppuusi,

    t.L&P

    ReplyDelete
  15. Siellä näyttääkin jo ihan lupaavalta! Näillä keleillä lasitettu parveke lämpenee jo hyvin, kelpaa Mustinkin loikoilla :)

    ReplyDelete
  16. Komea pantteri vuorijalavan katveessa. Ei voisi parvekkeella viihtyisämpää olla.

    ReplyDelete
  17. Musti näyttää niin lämpimältä auringossa :)
    Ihanasti siellä kukat nousee, täällä on vaan hankia vieläkin. Kaupungissa kyllä (töissä) näyttää keväiseltä jo.

    ReplyDelete
  18. Hiukan olisi suunnitelmissa huomenna mennä messuille. Saattaa olla, että piipahdankin moikkaamassa.

    ReplyDelete
  19. Oih, sulla on jo kevät :) Mukavia messuiluja, meikä suunnistaa Tukholman ihmeisiin ;)

    ReplyDelete
  20. Kerran näinkin päin, että kevät tulee kaupunkiin ensin! Mukavia messuhetkiä sinulle :)

    ReplyDelete
  21. Minä pakkaan kaupunkiasuntoa laatikoihin! Tytär muuttaa kerrostaloasuntoomme ja minusta tulee "oikeasti" maalainen, kun siirrän kirjani maalaispaikkakunnallemme. Aika jännää, kun pitää sovittaa 59 neliön kamat täysin kalustettuun omakotitaloon :P. Hih! Säälittää miten mies kestää, kun joka huoneeseen tulee naisellista blingblingiä....

    ReplyDelete
  22. Myrsky; Kiitos!

    L&P; Kiitos! No jos katsoit puhelimella, niin ymmärrän! Hyvä kun katsoit ruudultakin, niin näkyy komea pantteri suurempana ;-)

    Saraheinä; Juu, lämpimät tuulensuojaiset nurkkaukset ja lasitetut parvekkeet rulettaa nyt erittäin hyvin!

    Between; Kiva jos näemme!

    Sesse; On täälläkin hankia, mutta ehkä niitä on kärrätty rekoilla poiskin. Tuossa seinustan nurkassa ei kai lunta kovin paljon ollutkaan, tuuli varmaan pyöräytti kinoksen vähän edemmäs, ei kiinni seinään.

    Pirkko; Kiitos! Voi että kun pääsisin mukaan!

    Mamma N; Juu, no kai se aina ensin mantereelle kumminkin tulee, vaikka meillä olisikin vähemmän lunta. Kiitos!

    Jaana; Eiköhän tosi mies blingblingit kestä ;-) Onnea muuton johdosta! Maalla on hyvä asua ja ainakin itse ajattelen, että siitä on hyötyä pienelle paikkakunnalle, jos kirjat on siellä eikä kaupungissa.

    ReplyDelete
  23. Täällä stadis ei ainakaan ole ollut lämmintä vaan aika raaka tuuli on puhaltanut päivästä toiseen. Aurinko paistaa kyllä ja ehkä siksi on lämpötila plussan puolella ja jossain tuulensuojassa voi aistia pientä kevättä? Tervetuloa tänne messuilemaan.

    ReplyDelete
  24. Juu, avainsana on varmaan tuo tuulensuoja. Missä blosis, siellä frysis ;-)
    Kiitos!

    ReplyDelete
  25. Ei näy krookuksia, eikä paljon muutakaan vihreää, eikä edes ruskeaa, mutta valkeaa on, joka puolella...Puutarhamessuilla on varmasti antoisaa, mutta nyt kutsuu Rooma (siellä odotan kevään olevan pidemmällä) Kyllä se kesä tulee vielä, meillekin, uskotaan!

    ReplyDelete
  26. Hau! Ei meillä Lauttasaaressa vielä näy kukkaset! Mutta lumi on sentään hieman sulanut sieltä täältä eli toivoa on. Meitsin lonkat kipuilevat eli seuraan Mustin esimerkkiä ja painun torkuille. Heippa!

    ReplyDelete
  27. Taina; Voi.. no Roomassa ei ainakaan pitäisi olla valkeaa!

    Sulo; Mukavia ja kivuttomia torkkuhetkiä! Toivottavasti sinnekin kohta kukkaset putkahtaa. Äsken kylläkin huomasin, että joku pitkäkorva on käynyt syömässä nuo krookukset.

    ReplyDelete
  28. Hei, postauksesi opastamana kävin Puutarhamessuilla Ullakkopuodissa ja tilasin viljelykehikkoja. Olen untuvikkopuutarhurina, vaikka seniori ihmisenä, joten ostin kirjasi ohjeeksi. Messuilta ajoin mökille ja nyt tutustun tarkemmin kirjaasi. Toivotaan että kokemattomampikin onnistuu.

    ReplyDelete
  29. Voi kun kiva! Kirjassa onkin ohjeita siitä, mitä viljelylaatikkojen alle kannattaa laittaa. Varmasti onnistut noiden lavankaulusten avulla, kun laitat hyvänlaatuista multaa.

    ReplyDelete
  30. Turun puutarhamessut jäivät- onneksi - väliin, koska nyt sain aiemmin hankkimiini puutarhakirjoihin kirjalijan omistuskirjoituksen! Tämä oli ehkä tärkein syy käydä Messukeskuksessa tänä vuonna - ja oli tosi kiva tavata livenä ja kuulla, että kissatkin olivat hyvissä hoteissa. Oli aika vaikea uskoa, että olit sama ihminen kuin mitä olen saanut blogissa seurata - kaikki kaivuuhommat ja tiilenvaihdot jyrkällä katon lappeella ym. tontin ja talojen työt kuvittelin paljon "ronskimmalle" tyypille -eh,
    ei kai haittaa, ja oli miten oli, olet mahtava esimerkki kaikille ja innostava, uskottava ja asiantunteva, Ensi kesänä tulee mullekin laatikkoistutuksia vanhoihin ikkunapokiin ja pariin kaivonrenkaaseen -
    mustarastas otti kotona vastaan messukävijät - kyllä se kesä siis sieltä... ja k i i t o s !!

    hannah

    ReplyDelete
  31. Hei Hannah ja oli kiva kun tulit tervehtimään! Minäkin kuulin jonkin linnun livertelevän keväisen ihanasti kun palasin messuilta, mutta en tunnistanut kuka oli kyseessä.
    Olin messuilla vähän edustavammassa asussa kuin yleensä kaivuuhommissa ;-) (tosin housuissani oli maalitahroja!)

    ReplyDelete
  32. Minulla jää puutarhamessut väliin; tämän kevään toivottavasti viimeisillä lumisateenjälkeisillä keleillä 'löysin'sen lumenallaolevan jään - seuraukset voi arvata.. Joutessani sitä lueskelee, kun ei juuri muuta voi.. mm. uusinta Terassi-lehteä, jossa Saaripalsta todettiin ansiokkaana puutarhablogina..

    ReplyDelete
  33. Voi harmillista! Pikaista toipumista!
    Vai sepä kiinnostavaa, kävinkin eilen juttelemassa Terassi-lehden osastolla, mutta pitää mennä tänään uudestaan ja selailla lehteä tarkemmin ;-)

    ReplyDelete
  34. Wau! Siellä jo sitkeät sissit kukkivat. Todella upeaa,että kevät etenee :)

    ReplyDelete
  35. Joo, nyt helpottaa kummasti, kun ensimmäiset kukat kukkivat.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!