Saturday 14 May 2016

Yhä uusia narsisseja

Aiemmin avautuneiden narsissinkukkien seuraksi puhkeaa uusia lajeja. Tässä jo kertaalleen esitelty 'Palmares', joka on uutuus pihallani, viime syksynä istutettu.

More and more daffodils
New cultivars are joining the party!

Saman oranssin penkin toisella puolella kukkivat pienet 'Jetfire' -syklaaminarsissit.


Istutin oranssiin penkkiin syksyllä tulppaaneja, puna-keltaraidallista 'Texas Flame' -lajiketta ja 'Blushing Apeldoorn' -darwinhybriditulppaaneja. Nämä ovat viimeksi mainittuja. Kukat näyttävät nupulla vielä hyvin keltaisilta, mutta terälehdissä erottaa jo punaista reunaa. Terälehtien ulkopuolellekin pitäisi tulla punertavaa sävyä.

Ransu esittelee oranssia penkkiä, tässä vaiheessa tulppaanien nuput olivat vielä niin vihreitä, ettei niitä erota.

Oranssin penkin vieressä on vuokko-esikkopuutarha. Siinä kukkivat kauluskukkaiset 'Orangerie' -narsissit.


Alareunassa, jota ei edellisessä kuvassa näy, kukkii 'Ornatus' -valkonarsissi.

Sirotuomipihlaja on puhkeamassa kukkaan.

Musti esittelee, huomaatko?


Ihastuttava narsissiyllätys löytyi punaoksaisen kanukan vierestä: ihastuttavan Kosotädin syksyllä lähettämistä vanhan maatiais-valkonarsissin sipuleista ensimmäinen kukkii jo tänä keväänä! Tätä tuoksuvaa kukkaloistoa on tiedossa joka vuosi lisää, sillä nämä vanhat kestävät laadut ovat hyviä lisääntymään.
Tämä on hyvin saman näköinen kuin 'Ornatus', mutta tällä on ehkä hitusen pyöreämmät kehälehdet.


Kostean kevätniityn aikaisin narsissi on Narcissus moschatus.

'Thalia' -orkideanarsissit ovat avautuneet moschatusten seuraksi.


Hobittipenkissä on 'Bilbo' -syklaaminarsisseja.
Eikö olekin ihania, narsisseja on vaikka kuinka monia erilaisia! Jos ei pidä tavallisesta pääsiäisliljasta tai on kyllästynyt teteihin, on silti takuulla narsisseja, jotka osuvat omaan makuhermoon. Ja ne tuoksuvat!


Sitten on vielä tämä karvakukkanen. Ransu istui hienossa asennossa pihanurmella, olin juuri painamassa laukaisijaa, kun se huomasi jotakin. Sainpa ikuistettua manulin hyökkäykseen lähdön. Luulen, että hyökkäyksen kohteena oli isoveli Musti.
Iloisia narsissijuhlia kaikille muillekin!


Darwinhybriditulppaani – Tulipa Darwinhybridi-Ryhmä
Orkideanarsissi – Narcissus Triandrus-Ryhmä
'Palmares' on tähtinarsissi, Narcissus  incomparabilis, ja kuuluu lisäksi kauluskukkaisiin eli ryhmään 11a
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä 
Valkonarsissi – Narcissus poëticus

47 comments :

  1. Terveisiä Helsingistä! Olen aivan toivoton kasvien nimien suhteen, siksi on kiva lueskella blogeja, joissa nimet ovat kohdillaan! Aurinkoa, Anna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä kiva, että tykkäät, kiitos kommentista!

      Delete
  2. Voi miten keskittynyt ilme Ransulla on, ja turkki vain hulmuaa hyökkäyksen tiimellyksessä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harvoin saa kuvan juuri siitä sekunnin murto-osasta, kun kissa pongahtaa liikkeelle.

      Delete
  3. Upeita narsisseja. Valkonarsissit rehottivat lapsuudenkotini pihalla ja niistä on jäänyt keväinen tuoksumuisto. Minulla talvi tuhosi paljon sipulikukkia, ikivanhat narsissitkin vähenivät muutamaan kukkaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama muisto, ja se onkin ihana. Onneksi eivät sentään kaikki vanhat narsissit menneet, se olisi ollut kamala menetys.

      Delete
  4. On sul runsain mitoin noit narsissia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eikä tässä vielä kaikki! Tai toivottavasti jotain kukkii vielä. Virvanarsissi nousi aikaisin, mutta taisi sitten paleltua, toivottavasti ei ihan hengiltä sentään. Se olisi kukkinut jo, jos olisi kukkinut.

      Delete
  5. Valkoiset narsissit kaikki mun suosikkejani.
    Ransu viilettää tuossa kuvassa niin että villahousut vaan hulmuaa..ihana kuva!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minä taas tykkään valkoisen, keltaisen ja vihreän yhdistelmästä, ja moni narsissi tarjoaa juuri sitä. Ihanan raikas ja keväinen värikirjo. Ransusta saa helposti ihania kuvia :-)

      Delete
  6. Ihanat narsissit! Minulla ei perunanarsissit suostu kukkimaan. Mikähän lie vikana? Ihana Ransu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. En muista, olenko ikinä istuttanut perunanarsisseja pihalleni, mutta jos olen, niin ei nekään ole nousseet.

      Delete
  7. Hauska nähdä tuo moninainen narsissien kirjo, niitä on tosiaan ihan joka makuun. Ihailen mielellään blogeissa näitä vähän erikoisempia. Pihallamme on aiemmilta ajoilta kyllä paljon tulppaaneja ja narsisseja, mutta niissä ei ole kovinkaan monia variaatioita. Hyvin kauniita nekin ovat kyllä kukkiessaan ;)
    Voi Ransu, onpas sulla menoa 💕

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uusimmassa Oma PIHA -lehdessä on muuten Pirkko Kahilan tosi hyvä juttu vanhoista narsisseista suomalaispihoilla.
      Varsinainen lajien kirjo on varmaan vasta viime vuosikymmenen satoa, ihanaa, kun kaikenlaista saa nykyään tavallisestakin taimimyymälästä!

      Delete
  8. Kauniita narsisseja ja niin monenlaisia. Hieno kuva hyökkäävästä Ransusta. Kaunis patsas narsissien joukossa. - Mukavaa sunnuntaita!

    ReplyDelete
  9. Hyvännäköösiä sun narsissit. Ei sellaasia lyhkääsiä kääpiöötä ku mulla monet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai sinulla kasvaa kääpiöitä? Näin yhden kääpiönarsissin (10 cm varrella) ystävän pihassa, mikähän sellaistakin aiheuttaa. Siis muuten ihan tavallinen keltanarsissi.

      Delete
  10. Ihania narsisseja!! Minulla ei taida narsissit viihtyä, kun yhtäkään en ole huomannut nousevan. Huippukuva Ransun lähdöstä! - Emäntä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi harmi jos ne eivät viihdy, kun olisivat niin kiva väripilkku.

      Delete
  11. Ihania! Ja puutarhaesittelijät ovat todella valloittavia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karvakaverit ovat ihania pihakavereita :-)

      Delete
  12. Onko manulistakin tullut mangusti, ihana kun kissa istuu pyllyllään ja tarkkailee, meillä Nöpö harrastaa sitä myös, näkee kai kauemmaksi :D

    Ihania narsisseja! Olen hiljalleen alkanut keräämään noita pikkunarsisseja, jotenkin ne ovat niin ihanaisia ja kukittuaan hiljalleen taipuvat perennojen suojaan. Mulla on noita valkonarsisseja ja olen niitä ostanut lisääkin, mutta osa niistä on vaaleankeltaisia, voiko se olla oma lajinsa vain kuuluuko se vain mun keltaterapiaani! Viime kesänä niitä oli muutama, ja nyt toisessa penkissä useita, äh! Kuinka pihassasi tulput kukkivat aina noin hyvin eikö ne taannu ja eikö ne kelpaa myyrille? Kuinka usein nostat niiden sipulit maasta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pyllyllään istuva kissa on niin hassu!
      Valkonarsissi ei voi olla keltainen, se on varmaan joku lyhyttorvinen lajike, ne muistuttavat joskus paljonkin valkonarsisseja. Mutta torven punainen reunus puuttuu, eikä kehälehdet voi olla keltaiset valkonarsissilla. Heh, hyväksy vain nekin puutarhaasi ;-)
      Kyllä mullakin tulppaanit taantuu ja niitä syödään, mutta nuo Blushing Apeldoornit ovat viime syksynä istutettuja. Olen tainnut nostaa kaikki tulppaanit kerran maasta. Sittemmin en ole jaksanut, mutta nostan vuosittain kuivumaan joitakuita, jos haluan siirtää niitä toiseen paikkaan.

      Delete
  13. Musti on linnoituksen vartija...ei päästä vieraita yllättämään..:)

    ReplyDelete
  14. Olipas Ransu kiireisen näköinentuolla ylemmässä kuvassakin! Talon isännällä kiirettä piisaa :) Kivoja nuo keltaiset tulppaanit, itsellä on vain punasävyisiä. Hyvää Helluntaita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransulla on hirveästi hommaa. Tulppaaneja on vaikka minkälaisia ihanan värisiä!

      Delete
  15. Mahtava Manuli lähtee hyökkäykseen-kuva! Narsissit ovat kauniita, erityisesti valkonarsissit ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sattui ihmeen sopivasti, kun Ransu starttasi juuri kun painoin laukaisinta. Narsissit ovat ihania ja valkonarskuissa ihana tuoksu!

      Delete
  16. Mahtava määrä kaikkia erilaisia narsisseja ja parhaat esittelijät. Huippu-upea tuo Ransun Kuva!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanasti on kaikkia narsisseja ja toivottavasti pääsen vielä esittelemään ainakin pari plaatua. Nunnannarsissit vielä, ja yksi orkideanarsissi. Olikohan vielä muuta. Saa nähdä :-)

      Delete
  17. Voi ihanuuden ihanuus sun narskuvalikoimaa. Tuo maatiais valkonarsku on kyllä elinvoimainen ja lisääntyy melko kivasti ainakin meillä =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti! Mun lapsuudenkodissa oli 'Actaeaa' istutettu joskus ruusupenkkiin ja vähitellen olivat ruusut kärsimässä tilanahtaudesta. Itse en olekaan laittanut narsisseja sen kokemuksen takia melkein ollenkaan perinteisiin kukkapenkkeihin, vaan niittykohtiin ja puiden alle ja vähän villimpiin paikkoihin.
      Tasetitkaan eivät muuten vielä ole kukkineet, joten raportoitavaa tulee toivottavasti vielä lisääkin!

      Delete
  18. Hieno ja erikoisen näköinen tuo ensimmäisen kuvan narsissi. Ei meinaa edes narskuksi tunnistaa. Hauska tuo Ransun lähtölaukaus-asento.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen alkanut tykätä kovasti noista perhos- ja kauluskukkaisista, vaikka niiden torvi onkin oudosti "repaleinen".
      Ransulla oli onnistunut startti :-D

      Delete
  19. Jaaha, kommentti katosi ku vastasin puheluun kirjoittelun lomassa :) Thaliat on niin söpöjä, kun voisi mennä istumaan sinne teriön sisälle. Ei ihan mahdu. Narsisseja on niin paljon erilaisia ja vaikka mitä ihanuuksia. Istutin sipuleita tosi paljon kuvitellen mahtavat narsissikasvustot. Joo...parissa kohtaa on ollut niin vetistä ja savusta, että mätiä sipuleita oon maasta poiminut maata nyt hiekottaessani. Syksyllä uusi yritys. Ooh ou " My Dear"- söpöliini on näkyvissä. Oy my dear <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai nii, Ransulle tiedoksi, että meillä on MiniMangusti. On minitytön tyypillinen asento :)

      Delete
    2. Minimangustityttö :-)
      Thalian kukkaan ei tosiaan taida ihan mahtua! Mutta kunpa mahtuisikin. Tai johonkin pehmoiseen kuten kylmänkukkaan. Voi hitsi sun narsissihävikkiä. Harmi! Jotkut niistä kestää yllättävän hyvin märkää, jotkut taas ei yhtään.

      Delete
  20. Huikea määrä erilaisia narskuja<3 Itse huomaan hamstraavani kaikista vaaleamman sävyisiä narsisseja, vaikka ne eivät oikein meillä niin hyvin tunnu viihtyvänkään.
    Mustin piilokuvasta huomasin myös tuon ihanan uunin luukun. Muistatko millainen uuninluukku minulla on? Olen virittänyt se auki pitkulaisella kivellä ja istuttanut sen sisälle mehikasveja. Luukku suojaa mukavasti kasveja liianta vedeltä! Ai niin ja onhan minulla se toinenkin isompi luukku, sille ei ole vielä oikein löytynyt paikkaa, taitaa olla parhaillaan jonkun pressun painona:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sun uuninluukkuidea on ihana! Kyllä se isompikin vielä paikkansa löytää, en epäile yhtään :-)

      Delete
  21. Katseeni kiinnittyi Madonnaan ja narsisseihin. Kiviaita, Madonna ja narsissit yhdessä on kiva, nostalgis-romanttinen muodostelma, aah, kesääää... Musti bongattu.
    Sirpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuohon osuu ihanasti vielä iltavalo!

      Delete
  22. Kaunein näistä kukkasista oli tuo karvakukkanen ♥

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!